Есенна грижа за овощните дръвчета с помощта на компактни триони

С настъпването на есента ни предстои интензивна работа в градината. Овощните дръвчета имат нужда от навременни грижи за да оцелеят безпроблемно през есенните и зимните дни. Есенната грижа се състои главно в резитба и разчистване, но определено не е за подценяване.

Защо да се погрижим за овощните дръвчета през есента

Есенната грижа е добре да започне заедно с началото на вегетационния период, а именно в късните есенни месеци. Тя се състои в извършването на санитарна резитба, чрез която се премахват слаби и кръстосани издънки на овошките. В същото време е хубаво да се премахнат всякакви изсъхнали или счупени клони. В противен случай точно на тези места могат да се появят най-различни вредители които да унищожат дръвчето ви. Като ориентир можете да използвате времето преди появата на първата слана.

Как да подрежем овощните дръвчета през есента

Процеса по подрязване трябва да се извършва бавно и внимателно:

1. Проверете всички клони – направете един хубав оглед на всичките си дръвчета и преценете дали короните им си пречат или са прекалено гъсти. Това веднага може да се коригира с помощта на триони HERLY, които предлагат много компактни модели.

2. Информирайте се за различните видове овошки – като например на ябълките спокойно можете да премахнете 1/5 от височината им. По този начин те ще могат да израснат на височина, а короната им ще укрепне като достига повече слънце до нея и можете да очаквате богато плододаване.

3. Резитба не се извършва при температури по-ниски от -5 градуса, защото клоните стават крехки и трошливи, което ще доведе по повече щети, отколкото ползи.

4. Не извършвайте резитба на млади дръвчета. Ако решите да подрежете младите дръвчета рискувате повече да им навредите. Има голяма вероятност да ги направите уязвими на измръзване и податливи на редица други фактори.

5. Използвайте правилните инструменти. За тази работа можете да използвате специално предназначени за целта овощарски триони HERLY. Трионът е подходящ за рязане и подрязване на овощни дръвчета. Зъбите на различните видове триони не са еднакви, някои модели са с фабрично закалени зъби и заточени под определен ъгъл, поради тази причина ръчното заточване трябва да се избягва или да се прилага само в краен случай. Неравномерните по размер и наклон зъби водят до некачествен разрез и затягане по време на рязане.

6. Топлолюбивите овошки не трябва да се подрязват в прекалено студено време. Изключено е също да се прави след топла и последваща студена вълна. В противен случай могат да се разболеят от редица болести предавани по растенията.

Защо да използваме овощарски триони

Овощарските триони HERLY имат редица предимства пред някои от останалите инструменти за подрязване на клони:

- Проектирани за овошки – Тези триони са специално проектирани за подрязване и рязане на овощни дръвчета. Острието им е заточено специално за рязане на този тип дървесина, което ги прави неподходящи за други цели.

- Изработени от здрави материали – Те са изработени от здрави компоненти – метални зъби за рязане и издръжлива гумирана дръжка, която ще предотврати опасно приплъзване от ръката ви.

- Разнообразни видове – Те могат да бъдат по-дълги, заоблени като форма и дори сгъваеми, което ги прави лесни за съхранение и пренасяне. В същото време предоставят нужните качества за подрязване на клони и дори отрязване на дръвчето.

Как да поддържаме овощарските триони в добро състояние

След интензивна употреба на триона е необходимо да бъде почистено режещото острие от остатъчни парченца дърво или прах. Можете да дезинфекцирате инструмента при съмнения за евентуално предаване на болест по дърветата.

Добра идея е да съхранявате трионите на сухо и проветриво място. Трионите за подрязване на овошки са един практичен инструмент, който намира широко приложение в поддръжката на дръвчетата. Когато ножиците не могат да се справят с по-дебелите клони, триона е удачен избор.