Качествена поддръжка с помощта на градинска вила

Градинските вили са незаменими помощници за редица дейности свързани с тревните площи и почвата. Чрез тях можете прецизно да прекопаете и аерирате около вашите зеленчуци или лехи с цветя.

Що за инструмент са градинските вили

Вилите за обръщане обикновено са съставени от две части – глава и дръжка, която е прикрепена към нея. Някои модели се продават като две отделни части, като са възможни различни комбинации между вариращи размери от дължини. Работната част на градинската вила е направена от основа към която са прикрепени няколко остри зъба. Те могат да са различен брой в зависимост от приложението на самия инструмент.

Видове градински вили и тяхното предназначение

Градинските вили могат да се разделят на няколко вида:

- За пренасяне на насипни материали – с тях можете да пренесете сено, трева, листа, дребни клони и други подобни. Те притежават заострени, но цилиндрични зъби които варират от 3 до 5 на брой. Извивката която притежават е специално съобразена за да може да загребат и комфортно да се пренесе избрания материал.

- За обработване на почвата – с тяхна помощ можете да аерирате, разрохквате, обръщате и разстилате почвата.

- Комбинирани – някои видове като вила за обръщане с четири рога HERLY позволяват обработка на почвата, вадене на картофи, лук и други кореноплодни зеленчуци. Техните зъби обикновено са по-широки и подсилени. По този начин обработката на почвата се превръща в детска игра. Те варират в броя си от 3 до 5.

Градинските вили значително улесняват работата ви, защото при забиване в почвата това се случва много по-лесно посредством заострените шипове, докато при лопатите е необходимо да проникнете с по-обемна част от работната им площ. В същото време вилите имат същата извивка като на лопата, което позволява да се извърши и идентично движение при забиване. Колкото повече зъба притежават, толкова по-фино ще бъде аерирана почвата.

Как да изберем подходящата вила за обръщане

Най-напред преценете от какъв тип вила имате нужда. Ако сте решили да се спрете на вила за обръщане, то ще можете да се радвате на множеството й функции. Разбира се при избора на подходящ инструмент от такъв тип е нужно той да покрива няколко важни изисквания:

- Тегло – на първо място е важно теглото на инструмента. Чрез него трябва да се постига някакъв баланс с цел по-малко умора и по-продължителна работа. То не трябва да е прекалено леко или твърде тежко. В противен случай рискувате бърза умора особено в ръцете.

- Материал на изработка – този тип инструменти трябва да са изработени от достатъчно здрави материали за да не се огънат или счупят по време на употреба. Това важи с особена сила при работа с по-твърди почви в които се прониква по-трудно и обръщането изисква известни усилия.

- Брой зъби – вилата за обръщане HERLY, която е подходяща за вадене на картофи, лук и други кореноплодни зеленчуци обикновено притежава четири рога. Те са напълно достатъчни за да извършите всичките си задачи бързо и качествено без да усетите особено съпротивление и умора.

- Градус на извивката – вилите за обръщане имат разнообразие от градуси на които зъбите им са извити. По този начин те ви позволяват да ги забиете здраво в почвата и чрез едно движение да обърнете почвата или да изкопаете кореноплодния зеленчук.

- Тип зъби – предлагат се модели с различни типове зъби, които могат да са плоски или цилиндрични. Плоските спомагат за по-здраво забиване и обръщане на по-голяма площ от почвата, което ги прави и по-здрави.

- Една или две части – ние ви препоръчваме да закупите работната глава и дръжката за градинската вила отделно. По този начин ще можете да изберете дръжка с подходяща дължина и тегло за вашият ръст и килограми. Градинските вили имат широко приложение в грижата за градината, затова не пренебрегвайте тяхната важност. Те ще бъдат ваш верен партньор в редица начинания.