Как да изберем подходящото за нас свредло

Свредлата биват предназначени за свредловане (или по друг начин казано пробиване) на отвори в плътен материал, но се прилагат и за разширяване на готови отвори. Те биват с различни размери и форми, поради което могат да правят различни по диаметър и дълбочина отвори в най-различни материали.
С цел пробиване на отвора самите те се задвижват от различни видове машини като например бормашини. Повечето производители са стандартизирали размерите на свредлата и тяхното закрепване към машините.

Защо е важно да използваме подходящо свредло

В днешно време на пазарите сме затрупани с най-различни видове свредла различаващи се по бранд, предназначение, твърдост, материал на изработка и други фактори. Може би ви се е случвало често пъти при пробиване да чупите свредло или с много мъки да постигнете целта си. Често бормашината, която ползвате е с достатъчно мощен двигател и ви върши добра работа, но проблема е друг. Това ни навежда на мисълта за използване на некачествени свредла. Ако до момента сте работили без видим резултат, то е време да изпробвате по-качествени решения като тези на бранд PREMIUM HD. 
Друг несполучлив момент е когато за пробиване на дърво се използва свредло за метал. При този сценарий се получава едно неравномерно пробиване и надробяване на отвора, който първоначално е трябвало да бъде перфектен. Това се получава, защото свредлото за метал не позволява отвеждането на стърготините през канала, то загрява, а дървото започва да прегаря.

Как да изберем подходящото за нас свредло

Свредлата за пробиване и разширяване на метал обикновено са със слабо заострен връх и са подходящи за алуминий, мед, месинг, цинк, желязо и неръждаеми стомани. Когато става въпрос за неръждаема стомана там вече намесваме свредлата от кобалтова сплав наричани още HSS-Co.
Ако имате нужда от такъв тип специално свредло, но не сте много сигурни точно колко голям отвор ще ви е необходим, а в същото време не искате да купувате цяла палитра от пробивни консумативи, съществува едно много просто решение – стъпални свредла.

Какво представляват стъпалните свредла и за какво се използват

Този тип свредла обикновено се изработват от стомана HSS по DIN4241, което ги прави изключително здрави и износоустойчиви. Те са специално проектирани и  изработени за постепенно разширяване на работните отвори, тъй като при по-дълбоко навлизане в материала главата на свредлото се разширява и следователно образува по-голяма дупка след контакт с метала.
Стъпалните свредла ще ви спестят необходимостта да закупите безброй много други пробивни консумативи с цел постигане на различни по размер отвори, което пък от своя страна ще допринесе за по-ниски разходи.
Този тип консумативи са във формата на конус с цилиндрична опашка. Самите спираловидни канали, които реално формират режещия ръб на инструмента са за по-дълъг експлоатационен живот, по-малко вибрации и по-бързо пробиване. Както вече ни стана ясно този тип свредла служат за създаване на кръгли отвори, пробиване на няколко различни диаметъра с едно свредло и разширяване на вече създадени отвори.
Те са толкова прецизни в работата си, че след пробиване няма нужда от последваща обработка на отворите. Ако сте нанесли някакъв вид щети по други отвори използвайки некачествени консумативи, то можете да коригирате дефектите чрез стъпални свредла.
Този тип стъпални свредла за метал са все по-широко разпространени и много хора се ориентират към тях. За съжаление все още масово се използват най-различни размери от обикновения тип, което излишно оскъпява нещата и естествено води до много повече нерви с честата смяна и откачане на консуматива от машината.
Да не говорим че по този начин излишно се затормозява и износва самия уред, който използвате а понякога свредлата успяват и да се счупят. Винаги можете да разчитате на качество и сигурност когато става въпрос за стъпалните свредла на PREMIUM HD. Те са изработени с ясната цел да свършите работата си без никакви затруднения и спънки.