Защо ви е необходима оранжерия

Оранжериите са необходимо средство за отглеждане на редица култури зеленчуци, подправки и плодове. Независимо от сезона те намират своето приложение в градината на всеки хоби ентусиаст и професионалист, занимаващи се със земеделие. С тяхната уникална конструкция и материали от които са изработени те могат да помогнат за едно постоянно плододаване и стабилно развитие на вашите растения. Чрез тях успешно можете да контролирате растежа на зеленчуците си, поддържайки подходяща температура и влажност. Използването на оранжерия през есента и зимата значително може да благоприятства всички процеси по отглеждане на вашите бъдещи култури. Трябва обаче да вземете предвид правилната поддръжка и подготовка на съоръжението за съответния сезон.

Съвети за поддръжка на вашата оранжерия през есента

С настъпването на есента трябва да се погрижете за вашата оранжерия по подходящ начин за да може насаждения да се развият по възможно най-оптималния начин. Този период от годината изисква повече грижа и внимание, тъй като времето благоприятства развитието на паразити, гъбични спори и други вредители. Ако те останат нетретирани рискувате да се появяват отново при покълването на посевите догодина. Оранжерията изисква редовна поддръжка за да сте сигурни и спокойни, че тя ще продължи да функционира по възможно най-оптималния начин.

1. Превантивно проверяване на покривалото – Един от най-важните елементи на оранжерията е именно нейното покривало. То трябва да бъде проверявано за разкъсвания и поражения от всякакъв тип преди всеки сезон. Това, което можете да направите превантивно е да се сдобиете с резервно покривало HERLY. По този начин ще можете да реагирате веднага при спешна нужда от подмяната му.

2. Почистване на почвата – Задължително условие след обирането на есенната реколта е почистване на почвата. Трябва да се премахнат всякакви остатъци от едногодишни растения или такива, които вече са изсъхнали. Можете да използвате материала за компост, ако растението не е проявявало болестни симптоми. В противен случай е най-добре да бъде изхвърлено в предназначените за това места или изгорено.

3. Един от рисковите фактори е почвата да изгуби своята плодородност чрез изчерпване на полезните вещества в нея. Затова задължително трябва да премахнете най-горния й слой като положите на негово място почва обогатена с нужните за растенията нутриенти. Можете да положите в оранжерията изгнил компост, който допълнително да подхрани почвата.

4. Почистване на оранжерията – Друг важен фактор е почистването на оранжерията. Всичките й страни и таван трябва да бъдат старателно почистени за подготовка на новия сезон. Понякога се случва тя да е силно замърсена, което възпрепятства проникването на слънчеви лъчи и развитието на плодовете.

5. Дезинфекция на конструкцията – Някои хора правят цялостна дезинфекция на оранжерията си всяка година превантивно. Процеса е силно препоръчителен особено, ако сте забелязали болест по растенията си или дребни насекоми, които могат да се окажат трудни за премахване.

6. Проверка и превантивно укрепване на конструкцията – Не на последно място трябва да проверите здравината на самата конструкция. Погледнете дали е здраво забита в земята, дали няма дефекти по колчетата или други проблеми. Това би ви спестило много главоболия преди есенния сезон.

Резервни покривала за оранжерия – вашата лична застраховка

Независимо дали притежавате по-компактен модел оранжерия или от най-големите модели, добра инвестиция е да се подсигурите с резервно покривало HERLY за нея. Този тип покривала обикновено са изработени от зелен армиран полиетилен, което ги прави изключително здрави. В същото време те пропускат слънчевите лъчи, които са така необходими за адекватното развитие на вашите растения. През студените есенни дни спомагат за съхраняването и поддържането на подходяща температура в парника, което благоприятства плододаването.

При използване през последващите зимни месеци е нужно редовно да бъдат почиствани от натрупалият се сняг, за да се избегне прекомерното снежно натоварване и нарушаване на целостта на покривалото.

Покривалата варират в броя прозорци, които имат според модела на самата оранжерия. Някои модели имат комарници с цел по-добра вентилация, като в същото време предпазват от навлизането на насекоми в оранжерията.