Когато човек се замисли какво ще му е необходимо за премахване и за борба с ръждата не винаги се сеща точно за спрей.

Ако ви потрябва и някакъв смазочен материал, най-вероятно ще търсите тип грес.

Едно от модерните решения, на което можете да разчитате обаче може да ви изненада. Спреят смазка ще реши по-голямата част от вашите проблеми, още познат като многофункционален спрей. Когато имате ръждясали елементи, но спешно трябва да се отървете от ръждата, то можете да се доверите на такъв тип продукт. Единственото, което трябва да направите е да напръскате мястото и да почакате достатъчно дълго време за да подейства. Освобождава силно ръждясали или корозирали болтове, гайки, кабели, и други крепежни елементи.

Видове мултифункционални спрейове смазки

Мултифункционалните спрейове смазки са едни от най-универсалните и полезни продукти в домакинството и индустрията. Те са предназначени да осигурят смазване и защита на различни повърхности и механизми. В тази статия ще разгледаме различните видове продукти от този тип и техните приложения.

1. Универсални спрейове смазки: Това са най-популярните видове мултифункционални спрейове, които могат да бъдат използвани в различни ситуации. Те предлагат отлично смазване и защита от корозия за метални повърхности. Универсалните спрейове са идеални за поддръжка на инструменти, ключалки, велосипеди и други механизми.

2. Спрей за високи температури: Този тип спрей е специално разработен да издържа на високи температури и да осигурява надеждна смазка дори при екстремни условия. Той се използва в автомобилната индустрия, където двигателите и други части достигат високи температури. Спрейовете за високи температури предпазват механизмите от износване и корозия.

3. Спрей за електрически контакти: Той е предназначен за поддръжка на електрически системи и контакти. Осигурявайки добра електрическа проводимост той предпазва от окисление и корозия. Също така е полезен при ремонт на електроника, компютри, автомобилни електрически системи и има други подобни приложения.

4. Спрей за пластмасови повърхности: Този тип спрей е специално създаден да осигури безпроблемна работа между пластмасови повърхности. Пластмасите имат своите специфични нужди от смазване, които не могат да бъдат покрити чрез традиционни средства. Смазващите спрейове за пластмасови повърхности гарантират гладко движение и предпазват от износване и пукнатини.

5. Спрей с проникващ ефект: Те се отличават със своята способност да проникват в тесни пространства и да достигат труднодостъпни места. Използват се за развиване и разхлабване на ръждясали винтове и гайки, особено в автомобилната индустрия. Този тип смазващи спрейове с проникващ ефект също така могат да бъдат полезни при разглобяване на различни видове оборудване, или отстраняване на наслагвания от мръсотия и мазнини.

6. Спрей със силиконово базирана формула: Тези спрейове са подходящи за приложения, при които е необходимо смазване, като в случая остават следи. Силиконовата смазка се използва за поддръжка на пластмасови и гумени части, като корнизи, водачи на врати и гумени уплътнения. Тя предпазва от изсушаване и напукване на материалите като образува защитен слой.

7. Спрей със суха формула: Те се отличават със своята суха формула, която изсъхва бързо след нанасяне. Осигуряват смазване без оставяне на мазни следи или лепкавост след интервенцията. Този тип продукти са полезни за леки механизми, като велосипедни вериги, панти на врати и дори шевове на тъкани.

8. Спрей за хранителна промишленост: Тези смазващи спрейове са специално разработени за приложение в хранителната промишленост, където е необходима безпроблемната работа на машини и оборудване, но без риск от заразяване на продуктите. Те са безопасни за употреба в контакт с хранителните продукти и отговарят на строгите стандарти за безопасност и хигиена.

9. Спрей с антикорозионна защита: Този тип спрейове са предназначени да предпазват металните повърхности от корозия и ръжда. Те създават защитна покривка върху метала, която ги съхранява независимо от влагата и вредните въздействия. Смазките с антикорозионна защита са полезни за поддръжка на инструменти и оборудване във влажни условия както и за дългосрочна безупречна работа.

За какво се използват мултифункционалните спрейове

Мултифункционалните спрейове като A40 от Akfix се използват в най-различни области било то професионално или не. Чрез тях лесно можете да отворите ръждясал катинар или да възстановите старите болтове, панти и ключалки. Те работят като корозионен инхибитор, лубрикант и многоцелеви защитен аерозолен спрей. Това е специална формула, която съчетава много свойства като почистване, смазване, разхлабване на ръждясала част, изтласкване на влага.

Този тип спрейове се използват за:

- Освобождават силно ръждясали или корозирали болтове, гайки, кабели, и други крепежни елементи.

- Смазват и разхлабват панти, ключалки и други фитинги за врати и прозорци.

- Намаляват триенето и спират скърцането при педали, столове, прозорци, кранове, и панти.

- Задвижват влажната повърхност и я изсушават, като по този начин осигуряват дълъг смазочен ефект.

- Успяват да защитят металните части от ръжда.

- Работят чрез проникване в повърхността и предпазват от силни замърсявания.

- Проникват в мазнини и мръсотия, създавайки защитен слой върху повърхностите.

- Разтварят катран, смола, адхезиви и др.

- За премахване на влажността на метални повърхности на велосипеди, мотоциклети, малки мпс, ел. контакти и домашни инструменти като свредла, триони и т.н.

- За разхлабване и активиране на ръждясали и блокирали механизми.

- Може да се използват за защита на повърхности, уязвими на вода и ръжда.

- Може да се използват за почистване и поддръжка на оръжия.

Този тип спрейове съчетават в себе си характеристиките и удобството на множество различни продукти в един единствен флакон, което ги прави мултифункционални.