Измервателните уреди са важна част от арсенала на всеки майстор. Благодарение на тях хората работят безопасно и прецизно.

В днешно време тези уреди са толкова опростени и интуитивни, като по този начин всеки може да работи с тях. С помощта на фазомер или мултицет можете да установите всякакви проблеми по електропреносната мрежа.

Видове фазомери и тяхното приложение

Фазомерите имат едно главно предназначение и то е да отчитат напрежението в различни кабели, кутии, щепсели, контакти и т.н. опериращи с променлив ток. Това може да се случи посредством определен накрайник или дори безконтактно в зависимост от модела на този тип измервателен уред.

- Безконтактен фазомер – Този тип фазомер може да отчете наличието на напрежение от известно разстояние. По този начин не се налага нарушаването на целостта на кабела или кутията. Чак когато се установи точното място, то може да бъде отворено и отремонтирано. Безконтактен фазомер PREMIUM HD индикира процеса през цялото време с помощта на вградена лампичка, която свети при наличието на напрежение.

- Отвертка фазомер – Едни от най-разпространените модели обикновено са с накрайник от отвертка. С тяхна помощ можете спокойно да проверите дали има напрежение в някой контакт или друго съоръжение. Обикновено при позитивен резултат светва лампичка, която се намира в корпуса на дръжката. В случая те изискват физически допир с тествания обект.

- Фазомер за кола – Те са снабдени с допълнителна щипка и накрайник посредством които можете да извършвате различни проверки свързани с електрическата инсталация по вашият автомобил. Предимства на безконтактните фазомери Безконтактните фазомери имат значителни предимства пред другите модели на пазара. Те могат значително да улеснят вашата работа и да ви спестят много време.

- Безконтактно измерване – най-голямото предимство на този тип фазомер е неговото безконтактно отчитане. Можете да го използвате без да нарушавате целостта на тествания обект, което е изключително полезно при голям набор от кабели и дълги трасета. Всичко това се случва от разстояние.

- Настройка за сетивност – някои модели, като този на PREMIUM HD имат въртящо се копче за нагласяне на желаната сетивност. По този начин ще можете да контролирате от какво разстояние и колко прецизно уреда да отчете напрежението което преминава.

- Светлинна и звукова индикация – някои безконтактни фазомери предлагат допълнителни функции като светлинна и звукова индикация. Докато проверявате някой кабел за прекъснат елемент и индикациите притихнат, значи сте намерили участъка подлежащ на ремонт. Чрез тази функция можете лесно и бързо да определите фаза/нула.

- Екстра функции – определени фазомери разполагат с допълнителни удобства като LED светлина, която ще ви позволи да работите на тъмни места без да прекъсвате работата си. Как се използва безконтактният фазомер Работата с този тип уред е изключително лесна и интуитивна.

Това, което трябва да направите е:

1. Започнете да движите малкия пластмасов накрайник на върха на безконтактния фазомер по продължението на тествания обект (примерно кабел).

2. Уреда ще започне да подава светлинен и звуков индикатор. При прекъснат проводник или проблемен кабел уреда ще спре да подава сигнал. Така можете да сте сигурни, че сте локализирали проблема.

3. Следва подмяна на проблемния участък и повторна проверка на трасето. Безконтактните фазомери имат редица предимства, които ги правят предпочитан вариант пред другите модели на пазара. Чрез тях лесно можете да установите къде е прекъснат даден проводник, дали има напрежение като в същото време регулирате чувствителността на уреда. Независимо дали сте домашен майстор или професионалист, фазомера е жизненоважен за редица проекти и ситуации.