Бензиновите мотофрези са незаменими инструменти за градинарите и земеделците, които желаят да обработват почвата си ефективно и бързо. Те предлагат мощност, маневреност и възможност за работа покриваща големи площи. Различните видове варират според най-разнообразни критерии, с които ще се запознаем в тази статия.

1. Комбинирани мотофрези: Те са универсални машини, които могат да изпълняват множество задачи. Обикновено са оборудвани с различни приставки и аксесоари, които позволяват на потребителя да ги използва за различни цели. Например, комбинираната мотофреза може да бъде превърната в култиватор, с което се постига повече гъвкавост при работа в градината.

2. Мотофрези със задвижване: Известни още като самоходни, те предлагат допълнителна мощ и удобство. Оборудвани са със специални системи за задвижване, които им позволяват да се движат напред, без да изискват физическо натискане от страна на оператора. Това значително намалява усилията и умората при работа с тях. Този тип самоходни машини са идеални за работа на неравни и наклонени терени.

Основни технически характеристики на бензиновите мотофрези

Те се използват за разрохкване и подготвяне на почвата, като по този начин можете да започнете със засяването на растения. В някои случаи се създават умишлено блатисти условия за отглеждане на някои култури. В тази част на статията ще разгледаме основните технически характеристики на бензиновите мотофрези, които са важни при избора и използването на такъв тип машини.

1. Мощност на двигателя: Мощността на двигателя е една от най-важните технически характеристики на бензиновите мотофрези. Тя се измерва в киловати (kW) или конски сили (hp) и определя колко ефективно машината може да обработва почвата. По-голямата мощност й позволява да се справя с неблагоприятни и твърди земи, както и да работи с по-голяма скорост и ефективност. При избора е важно да се вземе предвид размерът на обработваната площ и характеристиките на почвата, за да се определят подходящите конски сили на двигателя. Мотофреза PREMIUM HD ви предлага достатъчно универсален двигател за вашите нужди. Той е цели 7 конски сили с мощност от 4200W което ще ви помогне да се справите с всяка възникнала ситуация.

2. Обем на двигателя: Обемът на двигателя е друга важна техническа характеристика на този тип машини. Той се измерва в кубични сантиметри (cc) и показва количеството гориво, което двигателят може да изгори за един работен цикъл. Мощността му е пряко свързана с неговия обем, но далеко не е единственият фактор, който определя ефективността на машината.

3. Работна ширина: Работната ширина е размерът на областта, която мотофрезата може да обработи при едно преминаване. Това е важна техническа характеристика, която определя колко ефективно и бързо може да бъде обработена почвата. Различните модели предлагат разнообразни работни ширини, които могат да се регулират.

4. Дълбочина на обработка: Дълбочината на обработка е максималната дълбочина, до която машината може да проникне в земята. Тази характеристика е от съществено значение, особено при подготовката на почвата за засаждане на различни култури. По-дълбокото й обработване позволява да проникнат в нея необходимата вода и хранителни вещества много по-лесно. Обикновено дълбочината може да бъде регулирана в зависимост от нуждите и предпочитанията на градинаря.

5. Тип на ножовете и режещите елементи: Бензиновите мотофрези разполагат с различни типове ножове и режещи елементи, които се използват за обработка на почвата. Лопатовидните са най-разпространени и са подходящи за разрохкване на почвата и премахване на плевели. След тях се нареждат зъбчати или фрезови. Зъбчатите ножове позволяват по-добро раздробяване на големите буци и са подходящи за по-твърдите почви. Фрезовите ножове са най-ефективни за обработка, като създават най-оптимална и благоприятна среда за посяване на растения.

6. Тегло и маневреност: Теглото на този тип машини е важна техническа характеристика, която трябва да се вземе предвид. По-леките мотофрези са по-удобни за работа и маневрени, особено в тесни и ограничени пространства. Въпреки това, по-тежките могат да предлагат по-голяма стабилност и по-добра устойчивост на натоварване. Изборът според теглото трябва да бъде балансиран, за да отговаря на нуждите и предпочитанията на потребителя.

Как да изберем подходящата мотофреза

Преценявайки правилно от какво точно се нуждаете – повече мощност или пък мобилност, по-дълбоко браздиране или по-широк обхват на работа ще се наложи да вземете решение каква точно мотофреза ще ви свърши работа.

Ако ви трябва удобна в същото време мощна машина, с която да обработвате малки и средни селскостопански площи като лозя, зеленчукови и овощни градини, то можете да се насочите към мотофреза PREMIUM HD, която съчетава в себе си производителност и качество. С нея можете да орете, фрезовате и обръщате земеделски площи, като сами настройвате дълбочината и ширината на обработваемата площ, тя е подходяща за култивация на песъчливи и глинести почви, зеленчукова база и сухи почви, на склонове дори и при по-голям наклон, оризови полета с дълбочина на повърхността на твърдия слой не повече от 250мм.

Машината е конструирана за прикачен инвентар до 350кг, което позволява и теглене на ремарке. Този модел мотофреза е с възможност за регулиране ширината и дълбочината на браздира. Когато търсите подходяща мотофреза вие трябва да се съобразите с редица фактори, които ще окажат влияние на Вашия краен избор. Трябва да проучите вида на машината, начина по който работи, техническите й характеристики и за какво точно се използва.