Лопатите са инструменти, които са били създадени и изработвани в продължение на векове, като продължават да се произвеждат и в днешно време. Според вида си те могат да се използват за множество дейности и сфери. С тях можете да копаете или да преместите насипни материали. Други са предназначени специално за чистене на сняг и т.н. Те представляват метална част, която варира в своите размери и форма според предназначението си, която е закрепена обикновено към дървена дръжка. Те са изключително издръжливи и дълготрайни инструменти, които са готови за тежка работа в градината, на строежи и дори на улицата.

Как да изберем правилната лопата за нас

Богатия избор на лопати, който ни предоставя пазара често може да ни се отрази объркващо. Затова трябва да вземем редица фактори предвид при избора си на такъв тип инструмент.

- Вид лопата – В днешно време се предлага богата гама от различни видове лопати, които имат различни предназначения и възможности. Правата лопата HERLY е най-популярния избор сред всички градинари и хоби ентусиасти. Тя ще ви позволи да копаете, прекопавате и дори да премествате почвен и насипен материал. Обикновено тя разполага с остър връх от стомана, който й позволява да прониква в по-твърди почви. Отличава се със своята износоустойчивост и надеждност. Други видове, които можете да намерите на пазара са лопати за сняг, криви лопати, градински лопати, дори сгъваеми лопати (тип къмпинг).

- Тегло – Много важен аспект при избор на лопата се явява нейното тегло. Ако сте решили, че ви е необходима права лопата, имайте предвид че тя варира между 1.5кг до 2.5 кг. Поради здравата си конструкция и обикновено дървената си дръжка тези лопати са сред най-тежките. Ако ви е необходима лопата за ринене на зърно например, ще получите доста по-лека версия, която е специално проектирана за загребване на различни материали.

- Размер и форма на острието – Острието на лопатите варира през най-различни форми според своето приложение. То може да бъде триъгълно (заострено), кръгло и дори квадратно.

- Тип на дръжката – Дръжките на лопатите в днешно време се различават според материала си на изработка. Класическия вариант е от дърво, но можете да попаднете на пластмасови, изцяло метални и дори изработени от фибростъкло, което е изключително здрав материал.

- Дължина на лопатата – Лопатите имат различни дължини, което главно зависи от размера на дръжката и от какъв материал е изработена. Тези с по-къси дръжки са по-стабилни за пренасяне на различни насипни материали, докато дългите дръжки са по-благоприятни за вашето тяло и стойка.

Защо да си купим права лопата и за какво да я използваме

Най-известния тип лопата, която притежава всеки истински градинар е така наречената права лопата HERLY. Тя е предназначена за прекопаване на твърди почви с цел разрохкване или засаждане. Този тип лопата е с балансирано тегло, което позволява правилно разпределение на тежестта за вертикално изкопаване. Поради тези си функции тя е снабдена с остър връх от стомана, който е способен да подсигури продължителна и качествена работа. Повечето разновидности на правата лопата имат масивна дървена дръжка за добър захват, което допринася към цялостната им здравина. Те са така наречените „работни коне“ в градината, защото се справят с почти всякакъв тип почви. Загребването с тези лопати обаче може да се окаже по-сложна задача заради плоското острие с което разполагат и неподходящата им за целта форма.